احکام وقف | تغییر و تبدیل وقف: سوال چهل و نه
پرسش :
در سال 1312 شمسی جدّ این حقیر، قطعه زمینی را اختصاص به یخچال نموده و آن را وقف کرده است. طبق وقف نامه ای، مصرف یخ حاصله را تعیین نموده که متن قیدشده در وقف نامه به این شرح است: از منافع حاصله، پس از وضع مخارج لازم، یخ خریداری شود. در تابستان و بهار در سقاخانۀ واقع در چهارسوق کوچک اصفهان، مادام که سقاخانۀ مرقوم باقی است، بگذارند و در موقع خرابی، هر محل عمومی را که متولی هر عصری صلاح داند، در آن محل بگذارد. هر سال شش خروار یخ در منزل متولی هر عصری بگذارند. به همین دستورالعمل عمل می شد تا در زمان والد مرحوم این جانب که به علت بهداشتی نبودن یخ طبیعی، توسط دولت وقت، از گرفتن یخ طبیعی ممانعت به عمل آمد. مدتی زمین یخچال بلااستفاده بود، تا این که در اثر فشار ادارۀ اوقاف زمان طاغوت محل یخچال به اجارۀ ادارۀ آموزش و پرورش درآمده و تبدیل به یک باب دبیرستان شد. از محل اجارۀ آن، یخ مورد ذکر در وقف نامه، تهیه و به مصرف می رسید و چون اجاره مازاد بر خرید یخ بود؛ در چند نقطه عمومی سقاخانه ای تهیه و یخ آن ها، از همین بودجه تأمین می گردید که هم اکنون ادامه دارد. الحال، این مسأله مورد استفتا می باشد: 1. چون درآمد اجاره نسبتاً زیاد است و از طرفی یخ گذاردن در سقاخانه، چندان بهداشتی و سالم نیست، آیا مرجع عظیم الشأن اجازه می فرمایند که از اجارۀ محل یخچال، هر سال یک عدد یا بیشتر، آب سردکن برقی تهیه و در محل سقاخانه و یا هر محل عمومی دیگر و مساجد نصب گردد، تا از این طریق، مردم بیشتری از راه سالم و بهداشتی، از آب گوارا استفاده نمایند. 2. چون واقف، قطعه زمین دیگری را نیز وقف عزاداری خامس آل عبا علیه السلام و خواندن قرآن نموده است. زمین مذکور پس از اصلاحات ارضی دولت طاغوت، به کلی از بین رفته و اجاره ای ناچیز دارد، آیا اجازه می فرمایند از درآمد اجارۀ یخچال، چنانچه اضافه داشت، در موارد فوق مصرف شود یا خیر؟
پاسخ :
بسمه تعالی، 1 و 2، باید مطابق وقف عمل شود و یخ، خریداری و صرف در جهت وقف شود و تغییر جایز نیست و اگر سقاخانه نیست، به طور کلی، یخ ها را صرف جهت وقف نمایند.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمیی(ره)، تهران، 1392 ش.
بسمه تعالی، 1 و 2، باید مطابق وقف عمل شود و یخ، خریداری و صرف در جهت وقف شود و تغییر جایز نیست و اگر سقاخانه نیست، به طور کلی، یخ ها را صرف جهت وقف نمایند.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمیی(ره)، تهران، 1392 ش.