18 Hours And 32 Minutes Ago
Estimated time of study:
موارد بیشتر برای شما

دلیل موافقت ایران با مذاکره غیرمستقیم با آمریکا

پرسش :

دلیل موافقت جمهوری اسلامی ایران با مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا پیرامون پرونده‌ هسته‌ای چیست؟


پاسخ :
شبهه عقب‌نشینی ایران در برابر فشارها و تهدیدهای دولت ترامپ
یکی از شبهاتی که دشمن ساعاتی پس از اظهارات ترامپ در دوشنبه‌ شب (18 فروردین 1403) مبنی بر مذاکره با ایران، مشغول انتشار و شیوع آن شد، این است که جمهوری اسلامی ایران در برابر فشارها و تهدیدهای دولت ترامپ عقب‌نشینی کرده و موافقت با مذاکره نتیجه‌ی چنین فرایند و محاسباتی است. موضع اخیر وزیر امور خارجه‌ی آمریکا نیز در همین راستا قابل ارزیابی و تحلیل است.

نگاهی به رخدادها و مواضع دولت آمریکا نشان می‌دهد آمریکایی‌ها پس از خروج از برجام همیشه به دنبال توافق فراهسته‌ای بوده‌اند. مذاکره‌ی غیر‌مستقیم با آمریکا برای احیای برجام، طیّ چند سال اخیر، هم در دولت آقای روحانی و هم در دولت شهید رئیسی در جریان بوده و جمهوری اسلامی ایران از آن روی‌گردان نبوده است. آنچه مانع به نتیجه رسیدن مذاکرات بود، باج‌خواهی آمریکایی‌ها و طرح موضوعات فراهسته‌ای بود.

نیمه‌ی بهمن‌ ماه سال ۱۴۰۳، ترامپ که تازه به کاخ سفید برگشته بود، یک سند رسمی را درباره‌ی ایران امضا کرد؛ سندی تحت عنوان «یادداشت ریاست جمهوری درباره‌ی امنیّت ملّی». در این سند، مانند گذشته، طیف مختلفی از ادّعاها و باج‌خواهی‌ها درباره‌ی ایران مطرح شده است؛ از مسئله‌ی هسته‌ای گرفته تا توان دفاعی جمهوری اسلامی ایران و مسائل منطقه‌ای. عقل و منطق حکم می‌کند که در چنین شرایطی، باید محکم در برابر دشمن ایستاد و تسلیم و سازش تحت عنوان «مذاکره» را رد کرد.

تهدیدات نظامی آمریکا و تحرّکات ایذایی این کشور نیز نتوانست تزلزلی در محاسبات تهران ایجاد کند. ماجرا از جایی متفاوت شد که ترامپ، در نامه‌ی خود، به نوعی از مواضع پیشین خود عقب‌نشینی کرده و نسبت به محدود شدن مذاکرات به موضوع هسته‌ای چراغ سبز نشان داد.

این موضوع، در کنار تلاش سنگین دولت آمریکا برای مقصّر جلوه دادن جمهوری اسلامی ایران در زمینه‌ی بالا گرفتن تنش‌ها نزد افکار عمومی دنیا و به‌ خصوص مردم کشورمان، باعث شد تا جمع‌بندی بر پاسخ جمهوری اسلامی ایران به نامه باشد؛ پاسخی که هم راه را برای تعامل - در چهارچوب غیر‌مستقیم بودن مذاکرات - باز گذاشت و هم موضعی قاطع در برابر یاوه‌گویی‌های ترامپ بود.

دست برتر جمهوری اسلامی ایران
اگر چه طرف آمریکایی می‌کوشد این‌گونه وانمود کند که در این هماوردی دست برتر را دارد، امّا واقعیّت آن است که تا اینجای کار و در عمل، دست برتر با ایران است. این برتری فعلاً در سه مورد مشهود است:
لزوم محدود بودن مذاکرات به پرونده‌ی هسته‌ای، محلّ مذاکرات، و بالاخره غیر‌مستقیم بودن مذاکرات.

در خصوص محدود بودن مذاکرات به موضوع هسته‌ای، اگرچه دولت آمریکا به نوعی عقب‌نشینی کرده اما این به هیچ عنوان نباید و نمی‌تواند باعث خوش‌بینی و، به دنبال آن، ذوق‌زدگی شود. آمریکایی‌ها به دروغ و بدعهدی عادت دارند و ممکن است با شروع مذاکرات و یا در میانه‌ی آن، مسائل غیر‌مرتبطی را پیش بکشند. غیر‌مستقیم بودن مذاکرات باعث می‌شود در صورت باج‌خواهی طرف مقابل و پیش کشیدن موضوعات غیر‌مرتبطی مانند توان دفاعی و مسائل منطقه‌ای، ایران بتواند بدون هزینه یا حدّاقل با هزینه‌ای بسیار کمتر، خود را کنار بکشد.

علت فضاسازی و دروغ‌گویی ترامپ در زمینه‌ی نوع مذاکرات نیز به همین مسئله برمی‌گردد. او سعی دارد با ایجاد عملیّات روانی و فشار رسانه‌ای، ایران را مجبور به مذاکرات مستقیم کند، در‌حالی‌که طرف آمریکایی عملاً با غیر‌مستقیم بودن مذاکرات موافقت کرده است.

دو هشدار جدّی
به‌هر‌حال، مذاکرات غیر‌مستقیم ایران و آمریکا از شنبه‌ی هفته‌ی آینده (23 فروردین 1403) در عمان آغاز می‌شود و فعلاً جمهوری اسلامی ایران دست برتر را دارد، امّا باید به دو نکته‌ی بسیار مهم و جدّی توجّه کرد.

نخست آنکه چون تجربه نشان داده آمریکایی‌ها به دلیل روحیّه و منش استکباری و زورگویی خود، حاضر به مذاکره و توافقی عادلانه نیستند. پس عقل و درایت حکم می‌کند که از هر گونه ذوق‌زدگی در سطح مسئولان، رسانه‌ها و جامعه باید خودداری کرد. ذوق‌زدگی و حتّی خوش‌بینی در این زمینه فرستادن پیام غلط به دشمن است و تیم ایرانی را نیز تحت فشار مضاعف و بیجا قرار می‌دهد.

نکته‌ی دوم آنکه اگر شرایط به گونه‌ای رقم بخورد که در آینده توافقی میان دو کشور حاصل شود، این توافق حلّال مشکلات اقتصادی ایران نخواهد بود. دل بستن به توافقی خارجی که یک طرف آن آمریکای بدعهد است، امید داشتن به «نقطه‌های خیالی» است. رفع مشکلات اقتصادی کشور همّت و تلاشی مستمر و عمیق از سوی مسئولان و همراهی مردم را می‌طلبد. حدود یک دهه پیش و در جریان مذاکرات منتهی به برجام، ما از این ناحیه ضربه‌های زیاد و متعدّدی را متحمّل شدیم.

بزرگ‌نمایی ماجرا و گره زدن مسائل ریز و درشت کشور به مذاکرات و معطّل کردن تصمیمات و برنامه‌ها و منوط کردن آن‌ها به نتیجه‌ی مذاکرات، خسارت‌های هنگفتی را به کشور وارد کرد و باعث شد دهه‌ی ۹۰ به دهه‌ای خاص و عبرت‌آموز تبدیل شود. به هیچ عنوان عاقلانه و شایسته نیست که بار دیگر همان اشتباهات و هزینه‌های هنگفت تکرار شود. هر گونه ساده‌سازی درباره‌ی مذاکرات و توافق و نتایج احتمالی اقتصادی آن، مضر و سم است. شنبه، در خوشبینانه‌ترین حالت، آغاز راهی سخت و پُرپیچ‌وخم است؛ در این مسیر باید اتّحاد و انسجام داشت.

صیانت از افکار عمومی
نکته‌ی مهمّ دیگر آنکه ترامپ نشان داده در تعامل با ایران روی بازی با افکار عمومی حسابی ویژه باز کرده و خود، شخصاً، وارد میدان شده است. با آغاز مذاکرات در عمان، به احتمال قوی، این بازی رسانه‌ای و روانی تشدید نیز خواهد شد. در چنین شرایطی، مسئولان باید برای این قضیّه تدبیر کرده و با خلّاقیّت، شهامت و درایت، بازی طرف مقابل را به هم زده و خود مبتکر باشند و نه بازیگری منفعل و صرفاً واکنشی.

مردم نیز باید توجّه داشته باشند که کشور و مسئولان - به‌خصوص تیم مذاکره‌کننده - با شرایطی خاص و پیچیده مواجه است، زیرا دشمن می‌کوشد افکار عمومی را نسبت به مسئولان بدگمان کند و شبهات مختلفی را با اهداف گوناگون ترویج کند.

منبع: نشریه خط حزب‌ الله، شماره ۴۹۲


Send Comment
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
پرسش و پاسخ Related